distributieriem vervangen

2 tekenen dat je distributieriem vervangen moet worden

Autorijden is een ongekende luxe waar je waarschijnlijk elke dag weer blij mee bent. En hoewel de aanschaf van een auto een flinke kostenpost is, zijn de voordelen van een eigen auto zo groot dat je het er waarschijnlijk makkelijk voor over hebt. Maar dan nog is autorijden een dure aangelegenheid. Je auto moet verzekerd worden na aanschaf en er gaat natuurlijk de nodige brandstof in. En wat dacht je van het onderhoud? Misschien vraag je je af hoe je kan besparen op autorijden, maar belangrijker is het om je af te vragen hoe je veiligheid en kosten het best met elkaar combineert. Een van de dingen is het tijdig vervangen van onderdelen. Je distributieriem bijvoorbeeld. De vraag is alleen, wanneer moet je de distributieriem vervangen? Op die vraag geven we je in dit artikel antwoord. De twee tekenen die je vertellen dat je distributieriem vervangen moet worden.

1. Je zit aan het maximaal aantal kilometers

Een distributieriem zit in de motor van je auto en is onmisbaar in de aandrijving van de motor. Is de distributieriem kapot? Dan start je auto niet. Belangrijk dus, om hem goed te onderhouden en op tijd te laten vervangen. Een distributieriem rekt namelijk in de loop van zijn levensduur uit doordat er ongekende krachten op de riem komen te staan als de motor draait. Na een bepaald aantal kilometers is de rek eruit en moet er een nieuwe distributieriem komen. Hoeveel kilometer dit is, wordt bepaald door jouw merk en type auto. Je autodealer kan je er meer over vertellen, maar het aantal kilometers wordt doorgaans op 60.000 of 120.000 gesteld.

2. De levensduur in jaren is voorbij

Zoals de rek uit de distributieriem kan raken na een bepaald aantal kilometers, zo kan dit ook gebeuren in de loop van de jaren. Het materiaal wordt slapper en de distributieriem werkt niet goed meer. Ook hiervoor geldt weer dat het afhankelijk is van jouw merk en type auto wanneer de levensduur precies over is. Heel vaak is het 3 of 5 jaar, maar ook hierover kan je autodealer je meer vertellen. Voor vervanging van de distributieriem geldt dat je óf het maximaal aantal kilometers hebt gemaakt óf de levensduur in jaren hebt bereikt.

Weet je niet precies of jouw auto een distributieriem of -ketting heeft of ben je niet zeker over de aantallen die voor dit onderwerp van belang zijn? Neem contact op met je autodealer om alles te laten checken, want één ding is zeker: zonder distributieriem geen rijplezier!