Hoe veel rijlessen heb jij?

Wanneer je aan het lessen bent bij rijschool Enschede, Eindhoven, Tilburg, Amsterdam of waar jij ook lest. Dan merk je wel dat de ene persoon meer lessen nodig heeft dan iemand anders. En soms merk je dat je er meer pakt dan je werkelijk nodig hebt. Op dat moment kan je geld besparen. Want rijlessen is uiteraard al een duur grapje. Let vooral op de volgende tips.

Hoeveel rijlessen heb je gemiddeld nodig?

Het gemiddeld aantal lesuren voor het rijbewijs is ongeveer 39 (volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten in 2019). Het aantal rijlessen dat je nodig hebt, is voor iedereen anders. Niet iedereen leert even snel. Laat de instructeur van je rijschool daarom inschatten hoeveel rijlessen jij nodig hebt. Die kan dit vanuit ervaring het beste doen.

Gemiddeld aantal rijlessen per type leerling

Hoeveel rijlessen jij nodig hebt om je rijbewijs te halen, hangt af van veel zaken.

 • Hoe is jouw leersnelheid?
 • Hoe vaak kun je lessen?
 • Hoe is jouw rijschool?

Het exacte aantal lessen is ook voor de instructeur lastig te bepalen. Op basis van ervaring kan die wel een goede inschatting maken.

Hoeveel rijlessen per week kan ik het beste volgen?

Het is moeilijk te zeggen hoeveel rijlessen per week je het beste kunt volgen. In ieder geval is het belangrijk dat je regelmatig rijlessen volgt. Dan leer je sneller en heb je minder rijlessen nodig. Als je je rijlessen een tijdje onderbreekt, kan je niveau minder worden. En ben je aan het kijken hoeveel lessen je nodig hebt, dan is het ook altijd slim om alvast te kijken hoeveel je kwijt bent met het behalen van je rijbewijs. 

Wat kost een rijbewijs halen gemiddeld?

De kosten voor een rijbewijs zijn gemiddeld bijna €2.400 (volgens CBR-onderzoek onder examenkandidaten in 2019). Om het rijbewijs te halen, betaal je aan je rijschool en aan het CBR. De totale kosten hangen af van het aantal rijlessen en het aantal keren dat je examen doet.

Wat kost een rijbewijs halen gemiddeld?

De gemiddelde kosten voor een rijbewijs halen zijn ruim €2.400. Hieronder hebben we de kosten voor jou op een rijtje gezet.

 • € 1.626,46

   Rijlessen  (gemiddeld 38,56 lesuren x gemiddelde lesprijs € 42,18)

 • € 39,30

   Gezondheidsverklaring CBR

 • € 88,80

   Theorie-examen (gemiddeld 2,4 examens x kosten theorie-examen € 37,-)

 • € 536,25

   Rijexamen (gemiddeld 2 rijexamens x kosten rijexamen € 120,- + kosten rijschool en 1 rijles vooraf aan examen)

 • € 90,-

   Tussentijdse toets (ruim 40% doet een tussentijdse toets, dus gemiddeld 0,4 toetsen x kosten tussentijdse toets € 120,- + kosten rijschool en 1 rijles vooraf aan toets)

 • € 40,-

   Rijbewijs aanvragen (gemiddeld per gemeente)

 • € 10,-

   Pasfoto’s voor rijbewijs

 • Totaal: 

  € 2.430,81