accu problemen in de winter

Accu problemen in de winter; 3 tips om een kapotte accu te voorkomen

De eerste koude dagen va het jaar zijn alweer een feit: het is winter. En hoewel het al even geleden is dat het echt hard gevroren heeft in Nederland, is het voor de automobilist toch een bar seizoen. Wie weg wil rijden staat eerst een tijd te krabben. En erger nog, de kans dat de accu het begeeft is in de winter veel hoger. In koude temperaturen werken batterijen een stuk minder effectief, en kan de accu sneller leegraken. Een lege accu staat hoog op de lijst van veelvoorkomende autopech. Wie niet voor verrassingen wil komen te staan, kan in het winterseizoen een aantal voorbereidingen treffen om een kapotte of lege auto accu te voorkomen.

Mocht je onverhoopt toch een kapotte accu hebben? Geen nood: online kun je heel eenvoudig auto onderdelen bestellen.

Tip #1: Preventieve controle

Wie slim is, laat de accu regelmatig controleren. Een handig moment om dat te laten doen is vóórdat de winter aantreedt. Een goed werkende accu doet het ook in lastige omstandigheden beter, dus de kans dat je accu uitvalt dankzij de koude is ook een stuk kleiner.

Tip #2: Pas je rijgedrag aan

Een accu laadt op tijdens het rijden. Maar als je alleen maar korte stukjes rijdt, krijgt de batterij niet genoeg kans om zich weer op te laden. Wie de hele winter lang alleen kleine ritjes naar de winkel maakt, maar wel de lampen en de verwarming van de auto aanzet, loopt een grotere kans om de accu leeg te rijden. Maak dus zo nu en dan een lange rit, zeker als u merkt dat de accu slechter wordt.

Tip #3: Parkeer de auto beschut

Hoe minder koud de auto, en daarmee de accu, wordt – hoe minder kans er is dat de accu van de kou kapot gaat of leegloopt. Het is dan ook verstandig om de auto in de winter op een beschutte plek te parkeren. Zet de auto uit de wind, en zorg ervoor dat hij niet nat kan regenen of besneeuwd kan raken. Het best is natuurlijk om je auto in een garage te zetten.

Start de auto niet meer? Zet dan eerst de verwarming, de airco en de lampen uit, en probeer het opnieuw. Wil het nog steeds niet, dan is de accu helaas kapot. Maar geen nood: je kunt online  geschikte auto onderdelen vinden voor een scherpe prijs!