autopartsonline

Wanneer de remklauw van je Volvo xc70 aan vervanging toe is

Als er één automerk echt degelijk is, dan is het wel Volvo. Deze auto’s staan bekend om betrouwbaarheid en stevigheid. Toch moeten ook Volvo’s wel eens naar de garage en hebben ze soms nieuwe onderdelen nodig. Hoe weet je nu of de remklauw van je Volvo xc70 aan vervanging toe is? En wanneer dit het geval is, waar moet je dan heen met je probleem? 

Wat is een remklauw?

Elke auto heeft een remsysteem. Een remsysteem bestaat uit meerdere onderdelen:

  • remschijven
  • de remklauw
  • remblokjes
  • de remslang
  • een wielremcilinder

Het complete remsysteem in zijn geheel zorgt ervoor dat je goed en snel kunt remmen. Je snapt ongetwijfeld hoe belangrijk dat is; zonder functionerend remsysteem kun je ongelukken veroorzaken en ben je over het algemeen gewoon niet veilig bezig op de weg. 

De functie van de remklauw

Wanneer een auto remt, dan drukt de remklauw op de remblokken. Die blokken drukken vervolgens op de remschijf. Doordat er dan wrijving ontstaat tussen de blokken en de remschijf, zal de auto afremmen of helemaal tot stilstand komen. De remklauw is een onderdeel dat je echt niet zo vaak hoeft te vervangen. Sterker nog, sommigen zeggen dat de remklauw het hele leven van de auto meegaat. Dat is echter helaas niet altijd het geval. Het hangt heel erg af van het gebruik en de leeftijd van de auto. Roest en vuil kunnen namelijk zelfs bij een auto zo degelijk als de Volvo problemen veroorzaken in de remklauw. Deze komt dan vast te zitten en als dit het geval is, moet de remklauw gerepareerd of zelfs vervangen worden. 

autopartsonline

Hoe je dit merkt

Een defecte remklauw is doorgaans relatief gemakkelijk te herkennen. Wanneer de auto tijdens het rijden naar een kant trekt terwijl je op de rem trapt, dan kan het goed dat er iets mis is met de remklauw. Maar ook wanneer je op de rem trapt en het lang duurt voor de auto tot stilstand komt (langer dan normaal) dan kan dit aan de remklauw liggen.