Wat is Chiptuning voor de Volkswagen?

Chiptuning Volkswagen: wat is dat precies? In feite is het een manier om de automotor de best mogelijke prestaties te laten geven. Dat betekent dat de motor krachtiger wordt, net als soepeler, sneller en zelfs zuiniger. Chiptuning van je Volkswagen betekent dat je de motor in je Volkswagen optimaliseert. In de fabriek worden er ‘standaard software’ geïnstalleerd die een veiligheidsmarge hebben, zodat de motor in elke auto van het merk veilig kan worden geplaatst.

Is de veiligheidsmarge bij chiptuning Volkswagen nodig?

De veiligheidsmarge zorgt ervoor dat alle Volkswagens die in de fabriek geproduceerd veilig te gebruiken zijn. Maar omdat de software standaard is, sluit deze niet altijd optimaal aan bij de individuele auto. De veiligheidsmarge ligt namelijk ver onder de grens van wat de motor aankan. Op die manier garandeert Volkswagen dat de auto’s die het produceert helemaal veilig zijn. De veiligheidsmarge is noodzakelijk, maar vaak erg groot. Met chiptunen van je Volkswagen breng je de veiligheidsmarge van je Volkswagen terug, zonder dat je het risico vergroot.

De technische kant van chiptunen

De motor die brandstof krijgt, heeft een eigen ECU-module. ECU is de afkorting van ‘Electronic Control Unit’. Met deze module worden zaken als brandstofinjectie en brandstofverdeling, plus de ontsteking en uitstoot van gassen geregeld. Kortom: De ECU-module zorgt ervoor dat de motor genoeg brandstof krijgt, deze kan verdelen en dat er steeds genoeg toeren worden gedraaid. In de ECU-module staat een veiligheidsmarge geprogrammeerd en die kan worden bijgesteld.

Chiptuning bij je Volkswagen

Als je besluit te laten chiptunen, moet je dit doen bij een ervaren tuner, die verstand heeft van zaken. Je kunt EQ Performance overwegen. Je wilt geen onervaren monteur, die maar wat raak sleutelt aan de motor, want dit kan de motor blijvend beschadigen. Kies dus voor kwaliteit.

Chiptunen Volkswagen: de grote voordelen

Ga je over tot chiptuning van je Volkswagen, dan worden de getallen van de ECU-module geoptimaliseerd, met als gevolg een zuinigere, snellere, soepelere motor. Chiptunen heeft tot gevolg dat de motor aangenamer werkt, maar je kan er bovendien geld mee besparen, omdat je ook minder brandstof gebruikt en dus minder vaak hoeft te tanken. Chiptuning van Volkswagen levert niet alleen meer rijplezier op, het is ook een investering waarbij je je geld terugverdient.

Let op met meer vermogen

Let op dat als je overgaat tot chiptuning van je Volkswagen, je behalve 5-10% zuiniger ook rijdt met meer vermogen. Je rijdt alleen zuiniger als je ook dezelfde rijstijl aanhoudt als voor het chiptunen. Doe je dat niet (rij je harder, trek je harder op), dan gaat de 5-10% voordeel verloren.

Chiptuning populaire Volkswagen modellen

Volkswagen heeft talloze populaire modellen op de Nederlandse markt gebracht. Daarom komt chiptunen bij Volkswagen hier veel voor. Een direct gevolg van het chiptunen is een vergroot vermogen. Het gaat dan om rond de 25% meer vermogen om te koppelen en om op te trekken. Als je je rijstijl constant houdt, kan je bovendien meerdere procenten aan brandstof besparen. Kortom: er zijn genoeg redenen om te kiezen voor chiptuning van je Volkswagen.