Zakelijk leasen vs. zakelijk delen

Als je een auto nodig hebt voor je werk, is het niet altijd de beste optie een auto aan te schaffen. De meest gebruikelijke optie is het zakelijk leasen van een auto. Hierbij betaal je een vast bedrag per maand, waarvoor je een auto kan gebruiken. Een andere optie die steeds populairder wordt is het zakelijk delen van een auto. In dit artikel lichten we de voor- en nadelen toe van zakelijk leasen en zakelijk delen zodat jij een weloverwogen keuze kan maken.

 

Mobiliteit als een service

Het delen van auto’s heeft alles te maken met een trend die momenteel erg in opkomst is: mobiliteit als een service. Dit houdt in dat je, in plaats van dat je het vervoersmiddel (de auto) koopt, je betaalt voor mobiliteit. Je bent niet meer in het bezit van het fysieke middel, maar je kunt gebruik maken van de service van het fysieke middel. Zo zijn er tegenwoordig steeds meer deelauto’s, maar ook deelscooters en deelfietsen op de weg te vinden. Deze worden veelal nog voor persoonlijke doeleinden gebruikt, maar kunnen ook zakelijk een uitkomst bieden.

 

De voordelen van zakelijk leasen

Het grote voordeel van zakelijk leasen is dat je altijd je eigen auto tot je beschikking hebt, maar niet in één keer het hele aankoopbedrag hoeft te betalen. Bij zakelijk auto huren komen vaste maandelijkse lasten kijken. Dit is zeer geschikt voor veel zzp’ers of mkb’ers die iedere dag of met grote regelmaat met een auto op pad moeten. Voor meer informatie zoek je bijvoorbeeld op zakelijk leasen zzp. Bij zakelijk leasen zit je vaak wel voor een langere periode vast aan het leasecontract. Meestal is dit minstens een jaar.

 

De voordelen van zakelijk delen

Heb je af en toe een auto nodig, maar niet iedere dag en misschien zelfs wel niet iedere week? Zijn de locaties waar je heen moet goed te bereiken met het ov of relatief in de buurt van een station? In dat geval is het misschien een beetje onzinnig om een auto te leasen als je deze niet vaak gebruikt. In deze situatie wordt het zakelijk delen van een auto, het gebruik maken van een deelauto, interessant. Een van de meest bekende aanbieders van deelauto’s is het bedrijf Greenwheels. Zij hebben in meer dan 130 steden deelauto’s staan. Deze kan je bijvoorbeeld gebruiken als aanvulling op het ov. Je bent zo veel minder geld kwijt dan als je een auto least.

 

Heb je vaak een auto nodig? Dan is zakelijk leasen misschien de beste optie voor jou. Heb je af en toe een auto nodig? Kijk dan eens naar het gebruiken van deelauto’s.