Waarom mogen we auto’s niet meer slopen

Vroeger gebruikten we het woord slopen omdat ze toen ook echt de auto’s sloopten. Nu gebeurd dat niet meer. Auto’s mogen niet meer gesloopt worden en dat komt omdat er dan teveel afval achterblijft. Dit is natuurlijk onwijs slecht voor het milieu. Er werden namelijk delen van de auto weggegooid die nog gebruikt kunnen worden. Vroeger wist men nog niet echt wat recyclen was. En het kon toen ook niet omdat ze de technologie nog niet kende. Nu moeten ze het wel recyclen door de nieuwe milieuwet. En we weten gelukkig ook goed dat moet tegenwoordig. Daarom noemen we het ook geen slopen meer maar demonteren. 

Demontage wat is dat

Als je voor het eerst het woord autodemontage hoort dan weet je vast niet wat dat betekent. Demontage komt weg van het woord montage. Monteren betekent dat je twee onderdelen of producten aan elkaar vastmaakt. Dus als je meerder auto-onderdelen aan elkaar monteert dan ontstaat er uiteindelijk een volledige auto. Zo creëer je een geheel. Demontage is eigenlijk het tegenovergestelde. Je haalt alle onderdelen van een auto af totdat je losse items hebt. Deze onderdelen die worden uitgezocht en getest. Ze worden getest om zo te kijken of deze nog verkocht kunnen worden. Voor de tweedehands verkoop dus. Andere onderdelen die niet meer goed zijn die worden gerecycled. Dit is natuurlijk hartstikke milieuvriendelijk. 

Wat doet een demontage bedrijf 

Als jouw auto naar een autodemontage bedrijf moet dan wil je vast weten wat er daar met je auto gebeurd en of het gratis is. Als je auto daar aankomt gaan ze de autowegen. Dit doen ze om te kijken hoe hoog de vergoeding is. Daarna haalt het bedrijf alles uit elkaar de hele auto. Er blijven dan verschillende onderdelen over. Deze onderdelen worden bekeken en getest. Als de onderdelen het nog doen kunnen ze verkocht worden. Als ze het niet doen wordt er gekeken of het onderdeel gerecycled kan worden. Vaak is dit ook wel zo. Alle onderdelen die daarna nog overblijven die worden wel weggegooid en dus gesloopt.

Vergoeding

Vaak denken mensen dat ze geld moeten betalen aan een demontagebedrijf omdat hun ook ervoor zorgen dat je niet meer belastingplichtig bent en geen verzekering meer hoeft te betalen. Dit is niet zo. Sterker nog je krijgt er geld voor als jij je auto naar een autodemontage bedrijf brengt. Dit noem je een vergoeding. Deze vergoeding is niet heel hoog maar het altijd goed om toch iets voor je auto te krijgen. De vergoeding zit tussen de 150 en 500 euro.