Wat moet je weten over Supply Chain?

Supply chain is het netwerk van organisaties, mensen, activiteiten, informatie en middelen die betrokken zijn bij het verplaatsen van een product of dienst van leverancier naar klant. Het omvat leveringsplanning, inkoop, productie of fabricage, distributie of logistiek, verpakking en ondersteuning na verkoop. Het doel van de toeleveringsketen is om de klanten een hoge waarde te bieden door de processen te integreren die een product van grondstof tot eindgebruiker brengen. Dit proces helpt bij het verlagen van de kosten en het verbeteren van de efficiëntie door het elimineren van verspilling op alle niveaus van de organisatie.

Het verschil tussen Logistiek en Supply Chain

Supply chain is de stroom van goederen en diensten van productie tot consumptie. Het omvat alle aspecten van de activiteiten van een bedrijf, waaronder inkoop, productie, logistiek, verkoop en dienst na verkoop. De belangrijkste doelstelling van supply chain management is om ervoor te zorgen dat producten beschikbaar zijn wanneer klanten ze nodig hebben, tegen een concurrerende prijs. Toeleveringsketens zijn complexe netwerken waarbij veel verschillende partijen betrokken zijn, zoals leveranciers, distributeurs, detailhandelaars en klanten. Daarnaast is logistiek een functie binnen het bredere concept van supply chain management. Logistiek combineert activiteiten die nodig zijn voor het plannen en samenstellen van alle processen die nodig zijn om producten van punt A naar punt B te verplaatsen, met inzicht in alle kosten die met deze verplaatsing gepaard gaan. Logistiek omvat ook het beheer van voorraden en transport en de verplaatsing van goederen tussen locaties. Supply Chain Management is een brede term die gebruikt wordt voor het beheer van een volledige toeleveringsketen, terwijl logistiek slechts één aspect omvat.

Het doel van Supply Chain

Het doel van de supply chain is een vlotte stroom van goederen en diensten van het punt van oorsprong tot het punt van consumptie. Dit kan worden bereikt door het hele proces of een deel ervan te beheren. Als je bedrijf bijvoorbeeld gespecialiseerd is in de productie van elektronische apparaten voor commercieel gebruik, kan je toeleveringsketen grondstoffenleveranciers omvatten die onderdelen leveren die tot afgewerkte producten worden geassembleerd. De afgewerkte producten worden vervolgens verzonden naar klanten die ze kopen voor eigen gebruik of wederverkoop. Als je wilt dat je bedrijf een soepel proces heeft van productie tot distributie van producten naar de klanten, moet je een goed beheer van de toeleveringsketen hebben.